Vakıf Üniversiteleri hayalleri de satıyor!
- ctt
- 11 Haz
- 2 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 12 Haz

Geçtiğimiz senelerden bugüne Vakıf Üniversiteleri ücretlerine yapılan yüksek zamlar, öğrencileri ve ailelerini zor durumda bırakıyor. Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencisi Ezgi A. bu sürecin kendisi ve ailesi üzerindeki etkilerini tüm açıklığıyla anlattı.
Başlangıçta cüzi ödemeler vardı
Ezgi, üniversiteye başladığında yıllık ücretin 33.600 TL olduğunu, bu yıl ise 89.300 TL’ye yükseldiğini söyledi. “Ailemin yaptığı aylık ödeme ilk başlarda cüzi bir miktardı. Ancak bu sene yapılan zam nedeniyle sosyal yaşantımızda kısıtlamaya gitmek durumunda kaldık.”. Başlangıçta ailesi için bu ödemenin çok zorlayıcı olmadığını belirtirken, son zamların ardından sosyal yaşamlarında ciddi kısıtlamalara gitmek zorunda kaldıklarını ifade etti.
Zamları tüm arkadaşlarımızla internetten öğrendik!
Yıllık ücretlere yapılan zamlar sadece üniversitenin internet sitesinden duyuruluyor. “Yapılan zam oranlarının nedenini bilmiyoruz. Böyle bir bilgi de verilmiyor. İnternet sitesinden öğrendiğimiz zamları şeffaf bulmuyoruz.” öğrencilerin, bu zamların hangi gerekçelere dayanarak yapıldığını bilmeye hakkı olduğunu söyleyen Ezgi, sürecin şeffaf yürütülmediğini düşünüyor.
KYK, kredi kartı ile aileme destek oluyorum
Erkek kardeşinin de özel bir okulda eğitim görmesi ile birlikte, aile üzerindeki ekonomik yükü daha da artırıyor. Ezgi, geçmişte KYK kredisini kendi ihtiyaçları için kullanırken bu yıl kredi kartını ailesine vererek okul ödemelerinde destek olmaya başladığını söyledi .“Aylık neredeyse bir asgari ücret sadece okul ödemelerine gidiyor.”
Protesto yerine sessizlik: “Hepimizde bir şey değişmeyecek düşüncesi hakim”
Ezgi, arkadaşlarıyla birlikte bu durumu protesto etmeyi düşündüklerini ancak bir sonuç alınamayacağına inandıkları için bu yola başvurmadıklarını belirtti. “Önümüzdeki yılın zam oranına göre yargıya başvurmayı düşünebilirim. Devletin bu zamları denetlemesi gerekiyor. Belirli bir zam sınırı getirilmeli.”
“Özel Üniversiteler öğrenciyi para kaynağı görüyor”
Ezgi, bu süreçte özel üniversitelere olan bakış açısının değiştiğini ve bu deneyimin küçük kardeşinin eğitim planlarını da açıkça etkilediğini söyledi. “Özel üniversiteler öğrencileri para kaynağı olarak görüyor. Bu gerçekten üzücü. Kardeşim üniversiteye geçtiğinde özel üniversiteye göndermemeyi düşünüyoruz.”
Comments